04 Maj 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 18 Decembar 2013 05:15

Šta je plus u Erasmus+

Komisija za pitanja mladih Vijeća Općine Zenica organizuje prezentaciju o mogućnostima koje donosi novi program Evropske unije za mlade pod nazivom „Šta je plus u Erasmus+?“. Prezentacija će se održati 19.12.2013. godine u Velikoj sali Općine Zenica, sa početkom u 10:00 h. 

 

Erasmus Plus predstavlja novi program Evropske komisije za obrazovanje, usavršavanje, mlade i sport sa predviđenim budžetom od 19 milijardi eura. Ovaj program provodit će se kroz tri ključne aktivnosti: učenje kroz mobilnost, saradnja i reforma obrazovne politike.

 

Ovom prilikom Vas pozivamo da uzmete učešće i na taj način se informišete o programu koji će trajati narednih sedam godina. Uslijed implementacije Youth in Action program u Bosni i Hercegovini, sa fokusom na općinu Zenica, Komisija je uvidjela potrebu za novim pristupom kada su u pitanju raspoloživi fondovi EU za omladinu. Kvalitetno informisanje predstavlja početak planiranog procesa djelovanja.

 

Prezentaciju će voditi Nermina Zukić, koordinatorica Youth in Action projekta.

 

S poštovanjem,

Komisija za pitanja mladih Vijeća Općine Zenica.

 

Bosna i Hercegovina je jedina država u regionu i cijeloj Evropskoj uniji koja neće učestovati u Programu Evropske unije "Erasmus", odnosno u programu razmjene u oblasti visokog obrazovanja, potvrdila je Agenciji Fena zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić-Maglić. 

- BiH je bila pozvana prije nekoliko mjeseci da učestvuje u ovom programu. Nama je direktno bilo ponuđeno učešće u Programu i sve što je trebalo jest da damo saglasnost svih naših obrazovnih vlasti. Nažalost, sve obrazovne vlasti u BiH su dale saglasnost izuzev Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović je procijenio da zbog nepostojanja saglasnosti iz RS-a on se ne može pozitivno izjasniti i dati pozitivan odgovor Evropskoj uniji - kazala je Sarajlić-Maglić.  Naglasila je da zbog toga gube studenti i akademski kadar iz BiH. 

- Oni su ti koji će u ovom slučaju biti direktno oštećeni, samim tim što neće imati mogućnost da učestvuju u studentskim razmjenama, da apliciraju za stipendije za studeniranje vani, za prakse u inostranstvu - rekla je Sarajlić-Maglić.  Mišljenja je "da država i sama dugoročno gubi zato što neće imati kadar koji će biti internacionaliziran, koji će moći govoriti strane jezike i biti osposobljen da se snađe u bilo kojoj vrsti radne sredine u bilo kojoj zemlji Evropske unije".  U Programu "Erasmus" otkada se počeo implementirati 80-ih godina, učestovalo je više od tri milona studenata. 

- I to je bila prilika da i naši studenti i naš akademski kadar mogu učestvovati u toj vrsti programa i da se na neki način integriraju u Evropsku uniju i prije nego što se sama država intergrirala kao članica - kazala je Sarajlić-Maglić.  Naglasila je  da je to bila jedinstvena prilika da, iako država BiH nije članica EU, da se barem naši studenti i akademski kadrovi, naše obrazovne institucije integriraju u program Evropske unije. 

- Nazvala bih ovo jednom vrstom naučne i obrazovne izolacije koja je rezultat isključivo političke tvrdoglavosti i određenih retrogradnih politika - zaključila je zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić-Maglić.